Afrikaans Arabic Chinese (Simplified) English French German Italian Japanese Korean Persian Russian Spanish Turkish

Zoeken

Hardware tips om uw computersnelheid te verhogen

Onderstaande tips gelden voornamelijk bij een Desktop computer. Bij een laptop kunt u meestal alleen interne geheugen of harde schijf upgraden, de rest zijn vrij ingewikkeld.


Schoonmaken

Zorg dat de binnenkant van uw computer stofvrij is. Stof zorgt dat de ventilatoren minder goed hun werk doen en hierdoor verschillende onderdelen niet juist gekoeld kunnen worden en de computersnelheid omlaag brengen. Voor het schoonmaken kunt u een stofzuiger gebruiken of perslucht (Engels: aircan). Wanneer u perslucht gebruikt zorg dat u die niet schudt of ondersteboven houdt bij het gebruik. Een stofzuiger klinkt misschien beetje extreem, maar het kan zolang dat u beetje voorzichtig bent. Hardware onderdelen in een computer zitten erg vast en met een stofzuiger valt zo goed als geen schade aan te richten, maar zet het vermogen van de stofzuiger niet op zijn maximum. Daarna kunt u beste de ventilatoren goed van dichtbij stofzuigen zodat die wat soepeler kunnen draaien.

Dit betekent wel dat u de computerkast open moet maken. Bij Laptops kunt u dit beste niet doen omdat die iets ingewikkelder in elkaar zitten. Laptops hebben ook veel minder last van stof.


Intern geheugen

Het verhogen van intern geheugen kan zeker uw computersnelheid verhogen, maar dit is niet altijd het geval. Om vast stellen of dit noodzakelijk is beantwoord eerst volgende vragen:

Hoeveel capaciteit heeft uw intern geheugen op dit moment? (bijv. 1GB)

Als uw computer 1GB of minder intern geheugen heeft dan is het zeker aan te raden om meer geheugen bij te zetten. 2GB is voldoende voor basis gebruik, maar lastig voor zware programma’s. 4GB is voldoende voor de computers met hoge eisen. 6GB wordt aangeraden voor Game computers.

Welk besturingssysteem gebruikt u op dit moment? (bijv. Windows XP, Windows 7, Ubuntu, etc.)

Type besturingssysteem bepaalt hoeveel geheugen ondersteund mag worden. Bijvoorbeeld Windows XP kan maximaal 3,5GB aan intern geheugen ondersteunen en Windows 7 heeft meerdere versies die variëren van 3GB t/m 192GB.

Gebruikt u zware programma’s? (bijv. Photoshop)

Zware programma’s zoals Photoshop vragen veel intern geheugen. Mocht u hiervan gebruik maken dan is minimaal 4GB aan te raden (als het door uw besturingssysteem ondersteund wordt).

Heeft uw computer een ‘onboard videokaart’? Mocht u dit niet weten dan kunt u ons artikel lezen over ‘Wat voor videokaart heb ik?’.

Een ‘onboard videokaart’ maakt gedeelte gebruik van het intern geheugen, dus dan is extra geheugen meer noodzakelijk.


Harde schijf

Veranderen van harde schijf kan de snelheid van uw computer verhogen, maar dit betekent wel dat u uw besturingssysteem (Windows of Linux) opnieuw moet installeren, omdat u een lege harde schijf in uw computer zult plaatsen. Vervolgens zult u al uw documenten ook moeten overzetten.

Wat voor type harde schijf gebruikt u momenteel? ATA, SATA of SSD?

Als u een ATA harde schijf heeft en uw moederbord alleen ATA ondersteunt, dan zijn er weinig uitbreidingsmogelijkheden voor uw harde schijf, enige wat u kunt proberen is een nieuwe ATA harde schijf met meer cache geheugen of rotatie snelheid. Gebruikt u ATA maar ondersteunt uw moederbord wel SATA dan kunt u beste overstappen naar SATA of SSD harde schijf. SSD is momenteel snelste soort harde schijf, maar die zijn duurder en hebben minder capaciteit. U kunt voor kiezen om zowel een SSD als een SATA harde schijf te installeren. De SSD gebruikt u dan om uw besturingssysteem en alle programma’s op te installeren en de SATA gebruikt u voor gegevens, zoals foto’s, video’s, muziek en documenten. Voor SATA harde schijven geldt ook dat ze een cache geheugen en rotatie snelheid hebben en hoe meer hoe sneller.

Wanneer u al een SATA harde schijf heeft dan kunt u een SSD overwegen, en indien u al een SSD heeft kunt u onderzoeken wat voor lees- en schrijfsnelheid die heeft en te kijken naar een sneller SSD harde schijf. Waar u verder op moet letten is de type SATA verbinding dat uw moederbord ondersteunt. Als uw moederbord maar tot SATA-300 ondersteuning biedt heeft het geen zin om een snelle harde schijf zoals een OCZ Vertex 3 te nemen, omdat deze op SATA-600 zijn optimale snelheid biedt.

De aansluiting van een SSD is zelfde als een SATA, dus bij aanschaf hoeft u te kijken of uw computer (moederbord) SATA ondersteuning biedt. Wel moet u opletten welk type SATA (150, 300 of 600) om een passende SSD of SATA harde schijf aan te schaffen.

Aansluiten van een SSD (2,5" formaat) harde schijf op een laptop is een van de beste opties voor het versnellen van de snelheid hiervan. Windows Vista en daarboven wordt echter aangeraden als besturingssysteem.

Wat voor besturingssysteem gebruikt u?

Op een SATA en SSD harde schijf kunt u beste alleen de nieuwste versies besturingssystemen installeren. Bij Windows is dat vanaf Windows Vista of later en bij Ubuntu versie 10.10 of later.

Windows XP kunt u op een SATA harde schijf installeren, maar daarvoor moet de Windows XP installatie CD de SATA(AHCI) drivers bevatten. Windows XP kunt u beste niet op een SSD harde schijf installeren omdat deze de ‘Trim’-functie niet ondersteunt en hierdoor na verloop van tijd juist heel langzaam kan worden. Nieuwere Windows en Ubuntu versies ondersteunen zowel SATA drivers als de ‘Trim’-functie op een SSD.


Processor

Een sneller processor helpt natuurlijk heel erg om uw computersnelheid omhoog te brengen, maar daarvoor moet u goed kijken wat voor moederbord u momenteel heeft en welke processoren ondersteunt deze, anders kan het zijn dat u een processor aanschaft die helemaal niet functioneert op uw moederbord. Het komt meestal op neer dat uw moederbord de Intel of AMD processor ondersteunt en daarin moet u nog kijken welk type ‘socket’ ondersteund wordt. Voor meer informatie over processoren klik hier.


Videokaart

Een videokaart neemt de grafische taken op zich. Wanneer u een groot computer scherm heeft wordt veel gevraagd van uw videokaart. Dus mocht uw computersnelheid traag worden na aanschaf van een groter beeldscherm dan weet u dat uw videokaart niet voldoet aan uw eisen. In een dergelijk geval kunt u beste een beter videokaart aanschaffen, om te weten wat voor videokaart u beste kunt aanschaffen raden we u aan om ons artikel te lezen over videokaarten.