Afrikaans Arabic Chinese (Simplified) English French German Italian Japanese Korean Persian Russian Spanish Turkish

Zoeken

Wat is een Interne geheugen of RAM en waar op te letten bij aankoop?

Uitleg:

RAM staat voor Random-access Memory. RAM geheugen is interne geheugen van de computer waar data tijdelijk wordt opgeslagen, in tegenstelling tot de harde schijf die data vasthoudt voor lange termijn of zelfs na het uitschakelen van de computer.

RAM is veel sneller dan het harde schijf, hierdoor zijn de gegevens die op RAM staan veel sneller te openen dan op harde schijf. RAM geheugen werkt nauw met de Processor (en cache geheugen daarvan), omdat Processor alle gegevens snel moet kunnen verwerken is aanwezigheid van voldoende RAM geheugen van groot belang bij een snelle computer.


RAM Specificaties

Type:

Er bestaan over het algemeen twee types intern geheugen, SODIMM en SDRAM. SODIMM is voor laptops bestemd en SDRAM voor desktops.

Binnen beide types bestaan DDR, DDR2 en DDR3 geheugens. Ieder heeft een bepaald hoeveelheid pins (connectoren) aan de onderkant en kan maar op één manier worden aangesloten. Verschillen tussen DDR, DDR2 en DDR3 zijn het aantal pins en de snelheid.

Hieronder een foto met de verschillen (dit geldt voor SDRAM).

ddr-ddr2-ddr3-vergelijking

Voordat u een intern geheugen aanschaft zou u moeten kijken wat voor type geheugen uw moederbord ondersteunt.


Snelheid:

Op de specificaties van uw moeder moet u ook kijken welke snelheden van een intern geheugen deze ondersteunt (bijv. DDR2 heeft PC6400, PC7200, PC8500 en enkele andere). Hierbij geldt hoe groter het getal hoe sneller het geheugen.


Opslagcapaciteit:

De hoeveelheid opslag dat de intern geheugen heeft is een zeer belangrijk factor. Maar dat moet zowel door het moederbord als uw besturingssysteem ondersteund worden. Bijvoorbeeld Windows XP kan maximaal 3,5GB aan intern geheugen ondersteunen, dus wanneer u 4GB aanschaft wordt 1GB niet gebruikt. Voor Windows 7 zijn meerdere opties, zie volgend tabel. Als voorbeeld hebben we hier Windows 7 64bit editie genomen:

Windows 7 64bit Editie

Maximaal RAM

Starter

8GB

Home Basic

8GB

Home Premium

16GB

Professional

192GB

Enterprise

192GB

Ultimate

192GB


Aantal geheugens:

Verder geldt dat u beste totaal aantal geheugens kunt verdelen door alle bestaande slotten op het moederbord.

Voorbeeld: wanneer uw moederbord 4 slotten heeft voor intern geheugen en u besluit 4GB aan geheugen aan te schaffen dan kunt u beste 4 maal 1GB geheugens aanschaffen, omdat hierdoor de hoeveelheid data door 4 geheugens verdeeld wordt. Als u 2 maal 2GB aanschaft dan kan data door maar liefst 2 geheugens. Dus 4x1GB werkt sneller dan 2x2GB of 1x4GB.