Afrikaans Arabic Chinese (Simplified) English French German Italian Japanese Korean Persian Russian Spanish Turkish

Zoeken

Installatie handleiding van Windows 7 (Uitgebreid)

Hieronder volgt een uitgebreide handleiding voor de installatie van Windows 7 op een computer.


Vóór de installatie:

Aangeraden minimum systeemeisen:

 • 1GHz Processor
 • 2GB Interne geheugen
 • 128MB Video geheugen
 • 20GB Harde schijf
 • DVD-speler

Backup

De instructies die wij hier geven is voor een nieuwe installatie. Alle bestaande installaties zullen verwijderd worden, dit is inclusief de ‘Herstel’ (RESTORE) partitie die eventueel door de leverancier van uw computer is aangemaakt.

Wanneer u Windows 7 wilt installeren op een computer waarop al een Windows installatie bestaat dan dient u van te voren eerst een backup te maken van al uw documenten. Hier volgen paar punten om op te letten bij het maken van een backup:

 • Mijn Documenten (incl. Mijn Afbeeldingen en Mijn Muziek)
 • Favorieten
 • Bureaublad
 • Sommige programma’s gebruiken bepaalde bestanden voor hun configuratie, dus als u die wilt overnemen dient u daar ook backup van te maken, anders worden deze programma’s geïnstalleerd met standaard configuratie. Bijvoorbeeld: sessielijst in een FTP programma en Outlook handtekening en archieven.
 • Software: wanneer u bepaalde programma’s niet op Cd of Dvd hebt staan maar als losse bestanden of mappen op uw hardeschijf dan dient u daar ook backup van te maken zodat u deze later (na de installatie) opnieuw kunt installeren. Let op, het gaat hierbij om de installatie (setup) programma en niet een kopie van de map waarin het programma reeds geïnstalleerd is. Dus maak geen backups van C:\Programmas\... (Engels: C:\Program Files\...)
 • Controleer of u niks opgeslagen heeft onder C:\ of een andere partitie. Let erop dat bij onze instructies alle bestaande partities verwijderd worden.

Drivers

Zorg dat u van te voren alle juiste drivers voor uw computer die voor Windows 7 zijn bestemd klaar hebt op een Cd/Dvd of USB stick. Kans bestaat dat uw netwerkkaart na de installatie nog geïnstalleerd moet worden m.b.v. zijn drivers en deze kunt u naderhand niet op internet opzoeken, omdat u voor internetverbinding een werkend netwerkkaart nodig hebt, dus dan bent u gedwongen om een andere computer te gebruiken.

Wanneer u drivers downloadt zorg ervoor dat u de juiste downloadt, bijvoorbeeld voor Windows 7 Ultimate 32bit. U kunt zien of uw computer momenteel 32bit of 64bit Windows heeft door de ‘Systeem Eigenschappen’ te bekijken. Snelste manier om die te openen is de toetsencombinatie Windows Logo + Pause. Dan ziet u in het kort een omschrijving van geïnstalleerde Windows en daaronder enkele hardware eigenschappen, zoals processor en interne geheugen.

Een van de voordelen van Windows 7 is dat deze veel drivers zelf installeert, dus hoeft u weinig op te zoeken.


Software en Hardware compatibiliteit

Wanneer u een andere soort besturingssysteem zoals Windows 98, XP of Vista op uw computer hebt staan en u besluit over te stappen naar Windows 7 zult u van te voren moeten controleren of al uw software en hardware op Windows 7 zullen werken. Voor beide geldt dat de fabrikant aangeeft of zijn product compatible is met Windows 7.


Windows installatie:

Cd/Dvd

Om de installatie van Windows te starten maakt u gebruik van de Windows 7 Dvd. Wanneer u een Dvd gebruikt die bijvoorbeeld door een derde partij zoals HP of Dell geleverd is kan het goed zijn dat de installatie anders loopt dan de standaard Windows installatie. Verschil is meestal dat de Dvd van deze derde partijen de drivers in zich heeft, maar ook vele programma’s van de fabrikant dat de gebruiker niet zal gebruiken. Dat laatste zorgt voor een te grote Windows installatie en maakt het systeem net iets langzamer dan een kale Window 7 installatie. Het is aan uzelf te bepalen, of u gebruikt een kale Windows 7 Dvd, zonder ingebouwde drivers, maar ook zonder extra onnodige software, of u gebruikt de Windows 7 Dvd van de leverancier met de drivers, maar ook met onnodige software die beetje voor een trage computer kunnen zorgen. De instructies in deze handleiding gaan vanuit dat u een kale Windows 7 Dvd gebruikt.

Windows installatie kunt u beste uitvoeren bij het opnieuw opstarten van de computer en niet als computer al opgestart is.


Installatie Stappen

Stap 1: Installatie Dvd opstarten

U kunt op twee manieren uw computer vanuit de Windows 7 Dvd opstarten:

 • In de BIOS de opstart instellingen zodanig wijzigen waardoor het systeem eerst vanuit Dvd-speler probeert op te starten. (Zie onze artikel over BIOS instellingen).
 • Vlak voor het opstarten op de toets drukken (kan zijn: F2, F9, TAB of Esc) dat opstart volgorde weergeeft om Dvd-speler te kunnen selecteren. (Zie onze artikel over gebruik van toetsenbord bij het opstarten).

install-windows-7-boot-menu

De installatie Dvd wordt nu geladen en de computer wordt gecontroleerd. Mocht u kort hierna volgende foutmelding te zien krijgen dan heeft u een Windows 7 64bit installatie terwijl uw computer die niet ondersteunt. In dit geval dient u een 32bit versie van Windows 7 te gebruiken.

windows-7-install-64bit-error


Stap 2: Installatie Taal en Toetsenbordindeling

Wanneer installatie verder gaat krijgt u volgende scherm te zien. Hierbij controleert u of de installatie taal in het Nederlands staat, indeling voor tijd en valuta Nederlandse is en de toetsenbordindeling zou (normaal gesproken) op Verenigde Staten (internationaal) moeten staan. Dan drukt u op ‘Volgende’.

windows-7-install-taal-toetsenbord

Bij het volgende scherm drukt u op ‘Nu installeren’ om door te gaan.

windows-7-install-nu-installeren


Stap 3: Gebruiksovereenkomst

Vervolgens krijgt u de gebruiksovereenkomst te zien, accepteer de overeenkomst door linksonder het selectievakje aan te vinken en druk vervolgens op ‘Volgende’.

windows-7-install-licentie


Stap 4: Type installatie

Dan krijgt u twee opties om de type installatie te kiezen. Hierbij kiest u voor ‘Aangepaste installatie (geavanceerd).

windows-7-install-aangepast-installatie


Stap 5: Partities verwijderen

Wanneer u meerdere partities heeft of al een Windows installatie had staan op uw computer krijgt u volgende scherm te zien. Als uw harde schijf leeg was dan kunt u verder met stap 6.

Nu gaan we alles dat uw computer bestond verwijderen en één partitie creëren.

 • Klik rechtsonder op ‘Stationopties (geavanceerd).
 • Ieder partitie (schijf) dat u ziet mag u aanklikken en vervolgens op ‘Verwijderen’ drukken.
 • U krijgt dan een bevestiging te zien waarbij u op ‘OK’ mag klikken.

Deze stappen herhaalt u tot er maar één schijf over is ‘Schijf 0: niet-toegewezen ruimte’.

windows-7-install-stationopties-geavanceerd


Stap 6: Windows Installatie

Nu drukt u op ‘Volgende’

windows-7-install-alle-partities-verwijderd

Hierna start Windows installatie met bestanden kopiëren en installeren. Uw computer zal opnieuw opstarten en weer verder gaan met de installatie.

windows-7-install-bezig


Stap 7: Gebruikers- en computernaam

Nadat de installatie 5 tot 10 minuten bezig is geweest komt het volgende scherm. Daarbij mag u een gebruikersnaam en een computernaam opgeven. Dan drukt u op ‘Volgende’ om door te gaan.

windows-7-install-gebruikersnaam-computernaam


Stap 8: Wachtwoord

Het is aan te raden om bij volgend scherm een wachtwoord in te stellen voor uw gebruikersnaam. Hierdoor zorgt u voor extra beveiliging voor uw computer. Wanneer u een wachtwoord instelt dient u ook een hint als geheugensteun hiervoor op te geven.

windows-7-install-wachtwoord


Stap 9: Productcode

Nu kunt u uw productcode invoeren, maar dit mag u ook leeglaten en op ‘Volgende’ drukken, om pas na de installatie Windows 7 online te activeren.

windows-7-install-productcode


Stap 10: Updates

Het is aan te raden om bij deze stap minimaal ‘Alleen belangrijke updates installeren’ te selecteren.

windows-7-install-updates


Stap 11: Datum en Tijd

Controleer hier of datum, tijd en tijdzone kloppen en druk op ‘Volgende’.

windows-7-install-datum-tijd


Stap 12: Huidige netwerklocatie

Hier geeft u aan in wat voor omgeving uw computer zich bevindt. Als thuisgebruiker kunt u ‘Thuisnetwerk’ kiezen.

windows-7-install-netwerklocatie

Hierna loopt de installatie door tot het eind, zonder dat er van u verdere acties nodig zijn.

Gefeliciteerd u bent klaar met de Windows 7 installatie! Lees ons artikel over hoe u de computer schoon en snel kunt houden.


Videohandleiding Windows 7 installatie

Hieronder ziet u een videohandleiding die we samengesteld hebben waarin alle installatie stappen te zien zijn.


Na de installatie:

Drivers

Gebruik nu de Cd/Dvd of USB stick waarop u de drivers hebt opgeslagen om deze te installeren. Onder Apparaatbeheer kunt u zien welke hardware onderdelen nog geïnstalleerd moeten worden. Daarvoor gaat u naar Start > Rechtsklik op ‘Mijn Computer’ > klik op ‘Beheer’ > klik aan de linkerkant op ‘Apparaatbeheer’. Wanneer u gele vraagtekens of uitroeptekens ziet staan dan zijn die onderdelen niet of onjuist geïnstalleerd.

windows-7-install-apparaatbeheer

Wanneer u de drivers op een Cd/Dvd hebt staan (als INF-bestanden en niet EXE of ZIP) kunt u in Apparaatbeheer op ieder onbekend apparaat dubbelklikken om de drivers laten vinden in de Cd/Dvd. Hiervoor dubbelklikt u op het onbekende apparaat om volgend scherm te openen. Wanneer u de bestanden als EXE of ZIP heeft dan kunt u die in de verkenner (Start > Mijn Computer) uitvoeren door op dubbelklikken en de instructies die op scherm komen volgen.

windows-7-install-apparaatbeheer-onbekend

Hier drukt u op ‘Stuurprogramma opnieuw installeren’ > ‘Nee, nu niet.’ > ‘Ik wil zelf kiezen (geavanceerd)’ > Laat verwisselbare schijf geselecteerd staan en druk op ‘volgende’, u kunt ook kiezen voor ‘Ook op deze locatie zoeken:’ en dan bladert u bijvoorbeeld naar een USB stick waar u de drivers heeft opgeslagen en drukt hierna op ‘Volgende’. Windows zal dan de opgegeven plaatsen zoeken voor passende drivers en die installeren.

Wanneer u de drivers als EXE bestand gedownload hebt dan kunt u die rechtstreeks uitvoeren zonder de hulp van Apparaatbeheer.


Windows Activatie

Windows activatie is er voor zodat Microsoft kan controleren of uw Windows installatie legitiem is. Wanneer u binnen 30 dagen na de installatie van Windows niet activeert zal uw computer beperkt opstarten. Het kan ook zijn dat u na Windows installatie geen melding over Windows Activatie te zien krijgt, dat komt doordat sommige fabrikanten dit zo in de Windows 7 installatie Cd ingesteld hebben, in dit geval hoeft u uiteraard niet te activeren.

Voor een uitgebreide uitleg over Windows activatie refereren we u naar deze link van Microsoft.

Windows activatie kan snel via internet lopen. Zorgt u dus eerst dat u zeker internet verbinding hebt (installeer de netwerk driver). Daarna start u de activatie wizard op:

Start > Alle Programma's > Bureau-Accessoires > Systeemwerkset > Windows Activeren

Klik op 'Windows activeren' en selecteer daarna 'Ja, ik wil Windows nu via internet activeren' en klik op 'Volgende'.

Klik nu op 'Nee, ik wil nu niet registreren, ik wil alleen Windows activeren' en vervolgens op 'Volgende'.

Windows zal nu via internet zich proberen te activeren.


Software

Nu komt de tijd om uw programma’s te installeren. Hiervoor kunt u de instructies voor ieder programma volgen. We geven even hieronder een lijst van meest gebruikte (gratis) programma’s:

Naam (klik voor de website) Functie
Firefox Internet browser
VLC Player Voor het afspelen van media bestanden. Ondersteunt ruime hoeveelheid aan geluid en video formaten, waardoor u geen codecs hoeft te installeren.
Adobe Reader Voor het bekijken van PDF bestanden.
Adobe FlashPlayer Voor het bekijken van websites die flash objecten in zich hebben. Bijvoorbeeld de video’s op Youtube.
Java Deze wordt ook door vele websites gebruikt.

 


Backup

U kunt nu de backup van uw documenten terug kopiëren op uw harde schijf, bijvoorbeeld in ‘Mijn Documenten’.